Karakter van de bengaal

Als je al een Bengaal hebt, zal de onderstaande omschrijving je zeker bekend voorkomen, wil je een Bengaal aanschaffen en ben je nog niet zo bekend met het karakter, dan doe je er verstandig aan om je van te voren goed in te lezen over de bijzondere persoonlijkheid van dit energieke kattenras! Hieronder informeer ik je graag alvast met een beknopte samenvatting over de karaktereigenschappen van een Bengaal, hoe wij ze ervaren. op het internet is er natuurlijk nog veel meer te lezen.

Realiseert u wel dat als u een Bengaal koopt, u een kleine panter koopt, daarmee bedoel ik het gedrag. Ze zijn zeer actief en “helpen” graag mee als je ergens mee bezig bent, ook hengelen ze graag in alles waar water in staat, en ja mensen, ook in uw drinkglas,.. tja misschien zit er iets interessants op de bodem. Het zijn zeer intelligente dieren en eisen dan ook de volle aandacht van u als zij dat willen, en dat bedoel ik letterlijk, ze springen met gemak van de tafel op de grond en vervolgens op uw schouder. Kunt u hierom lachen, dan zit het wel goed, maar denkt u “OH nee” dan is het beter dat u een ander kattenras uitzoekt dat beter bij u past, en denk vooral niet, “ach we zien wel” want mocht het dan achteraf niet het ras zijn wat u in gedachten had dan is het de kat die eronder te lijden heeft, voorkomen is beter als genezen.

Een Bengaal is niet voor beginners!, ze kunnen verschrikkelijk druk zijn, hun tomeloze energie kenmerkt zich door regelmatige ren uurtjes waarbij er nog wel eens wat kan sneuvelen. Zeker in hun eerste levensjaar zijn ze vooral onhandig en soms nogal lomp. Jouw Bengaal weet niet dat die mooie antieke vaas voor jou van onschatbare waarde is en zal deze ook niet ontwijken. Daarom het advies, zet alles wat voor u waarde heeft tijdelijk weg tot je bengaal zijn puberperiode heeft gehad. Je duren lederen bankstel is voor je Bengaal niets anders dan een leuke verhoging waar hij lekker op kan springen en overheen kan rennen, een kat kan veel leren maar het is geen hond die naar commando’s luistert. Ook is het geen uitzondering dat de planten in de vensterbank zo af en toe op de grond terug te vinden zijn,maar als ze uitgespeeld zijn zitten ze graag op een rustig plekje. Op internet is vooral veel te lezen dat Bengalen geen schootkatten zijn, dit is alles behalve waar. De meeste Bengalen zijn zeer zeker schootkatten en soms tot verveling toe.

Al onze bengalen en kittens zijn hoge krabpalen gewent.  Een hoge krabpaal is dus geen overbodige luxe als je een kat – en met name een Bengaal – in huis haalt. Heb je die niet dan zal je bengaal zijn nagels in uw bank of stoelen zetten,  de hoogste punt van je huis gaan opzoeken, denk aan de hoogste kast op keukenkasjes. Om deze reden is een hoge krabpaal voor een bengaal geen overbodige luxe.

Bengalen zijn heel erg op gezelschap gesteld en erg aanhankelijk, ze liggen heel graag in of op bed, maar pas op: hun speelsheid ligt om de hoek en valt graag een te ver uitstekende teen aan!

De meeste vinden het geen enkel probleem, mits jong is aangeleerd, om mee uit wandelen te gaan aan een tuigje. Hou er wel rekening mee dat wanneer ze wandelen gewent zijn zij dit ook gaan opeisen door middel van bij de deur gaan staan en luidruchtig mauwen.  Als u iets wilt opbergen doe dit dan niet onder het “toeziend oog” van uw Bengaal,.. dat er een deurtje voor zit wil niet zeggen dat het “Bengaal proof” opgeborgen is.

Bengalen mogen graag tegen je kletsen, ook kunnen ze heel goed klagen als ze bijvoorbeeld ergens geen zin in hebben of juist hun zinnen op iets gezet hebben! Bengalen komen het beste tot hun recht als zij niet alleen zijn maar een maatje erbij is eigenlijk een must,. Dit hoeft niet perse ook een Bengaal te zijn, maar een actieve raskat zal natuurlijk beter matchen dan bijvoorbeeld een pers of een brits. uiteraard is het voorkeur van een soortgenoot altijd het beste, ze zeggen niet voor niks een bengaal is een halve bengaal,…

Bengalen kunnen naar hun soortgenoten best wat “pesterig” zijn, vooral als deze nog niet geholpen zijn, Samenleven met andere dieren gaat de Bengaal heel goed af, met honden kunnen ze het uitstekend vinden. De meeste fokkers zullen dan ook adviseren om een Bengaal niet alleen te houden, Over het algemeen nemen mensen ook twee tegelijk, wanneer maar 1 verhuisd zijn de meeste niet lang alleen, aangezien ze uitermate verslavend zijn die Bengalen.

De Bengaal laat niet graag met zich sollen maar zal nooit aanvallen, als hij geplaagd wordt rent hij gewoon weg en laat zich voorlopig niet meer zien. Hoewel een Bengaal dus zeer op gezelschap gesteld is, kan hij ook heel goed zichzelf vermaken, uren kan hij zoet zijn met een propje papier of aluminium, stukje karton of een rietje. Met andere katten ontstaan ren partijen, hinderlagen en worstelpartijen. Een Bengaal kan heel makkelijk apporteren, pak gewoon zijn speeltje als hij ermee bezig is en gooi het duidelijk zichtbaar een stukje weg, de kans is heel groot dat hij/zij het meteen terug brengt. Water heeft een speciale aantrekkingskracht op de Bengaal, dit hebben ze vererft van hun wilde voorouders. Wilde katten zijn over het algemeen absoluut niet bang voor water en vandaar dat de meeste Bengalen gek op water zijn. Vanwege zijn bijzondere voorliefde voor water zal een Bengaal ook graag proberen het water in een bloemenvaas te bereiken door op de rand van de vaas te gaan hangen. De tijgerkat staat erom bekend dat hij zijn behoefte doet in stromend water doet, zodat hij zijn aanwezigheid aan andere dieren niet verraadt, er zijn Bengalen die mee onder de douche gaan en uit zichzelf op de WC plassen. Leer ze niet om vervolgens door te trekken, want anders doen ze de hele dag niets anders meer.

Als er een bad volloopt, valt een Bengaal er gegarandeerd in. Waterbakjes worden eerst leeg geschept, sommige zijn daar heel fanatiek in dus hou de dweil binnen handbereik. Bengalen drinken het liefste stromend water uit de kraan, maar water in een waterbak kan ook stromend gemaakt worden door er flink in de spetteren wij raden daarom om een waterfontein voor uw bengaal aan te schaffen.

Kortom: een Bengaal is een geweldige kat die echt bij je moet passen. Voel je je aangetrokken tot dit ras – en niet alleen vanwege zijn prachtige patroon zijdezachte fluwele vacht! en ben je bereid de woonomgeving van je Bengaal aan zijn behoeftes aan te passen, dan heb je fantastisch speelkameraadje die je regelmatig aan het lachen zal maken vanwege z’n gekke capriolen!

Tenslotte, ons hart is door dit geweldige en bijzondere ras veroverd. Een Bengaal is een aparte belevenis en moeilijk uit te leggen. Wij kunnen ons leven niet meer zonder ze voorstellen.

Mocht u nog vragen hebben over het Bengaalse ras of een keer kennis willen maken met het geweldige ras Bengaal dan kunt u altijd contact met ons opnemen.